In Memory....

Lilypie Angel and Memorial tickers

Followers

24 September, 2009

1 Hari di Hari Raya...

Imran ngn ibu dia...Ayah x der masa 1st raya sbb terpaksa berkeje...



Imran, Ibunya, my sister, Qila & My mum.....get ready nk g beraya umah nenek...




Imran ngn Mak long dia....Kalau naik kete confirm Imran akan duduk ngn fa sbb dia suka main gear....hihihihiiiii




Lentiknya bulu mata ko Imran.....Geramnyaaaaa




My lil' Imran yg sgt chubby & cute.....




Masa ni g beraya umah nenek saudara....Masa kat umah nenek ni lah si Imran buang hajat dia...Hampeh betul. Busuk gile....




Nmpk x fa yg chubby itu.....Baju itu besar yer....Sebenarnya i ni x der la besar sgt mcm tu. Masih x nak ngaku badan dah debab....huhuhuhuhuhu




Kami lagi!!!




Hi everyone....
Mcm mane raya tahun ni?....Meriah ke?
Mine....sgt2 meriah....huhuhuhuuhuuuu
This year fa beraya bersama suami tercinta di rumah my mum @ Seremban...
Persiapan mcm biaselah kan...
Tahun ni beraya sungguh meriah sbb


  • 1st beraya bersama insan yg paling fa sayang, my hubby
  • 1st beraya bersama my nephew
  • 1st beraya sebagai MUMMY TO BE...
  • Of course la ngn my parent tersayang kan....



Everything was going very well...
Pagi raya tu, fa dah bantu my mum di dapur tuk siapkan juadah di pagi raya...
Juadah yg fa sediakan pagi tu adalah


  • Lemang
  • Rendang Daging
  • Lontong
  • Ketupat & Kuah Kacang
  • Rendang Ayam
  • Nasi Impit


Kami breakfast ramai2 pagi tu....
Then pegi solat raya & balik from masjid kami bersalam-salaman ngn my parent...
Bila dah selesai sesi bersalam-salaman tu, kami konvoi beraya umah my grandma @ Kg. Pantai, Seremban....Suasana mmg meriah sbb pakcik2 & makcik fa ramai gak yg balik beraya di umah nenek....



Then, kami teruskan perjalanan beraya di rumah sanak saudara terdekat....
X silap fa adalah dalam 4 buah rumah kami redah pada 1 hari raya tu....
Bila dah penat balik umah lah berehat....
Malam tu fa diserang cirit birit sbb makan pedas2...huhuhuhuhuu
Sampailah next day tu....perut memulas2. Nk makan ubat fa takut plak...
Then, my mum buatkan teh o pekat2 suh minum...
Alhamdulillah.....tengahari dah ok da....



Hurmmmmmm ni baru cite hari raya pertama.....
Nti fa sambung plak cite pada raya ke 2 k....
So sebelum fa bla...layankan dulu gmbr2 yg sempat fa snap tempoh hari....(atas yer)
Cuma agak FRUST sbb gmbr fa & hubby boleh terlupa ambil....hihihiihiiii
Byk gmbr my nephew jer.... :)





Nukilan,

18 September, 2009

Shopping lagi...

Salam everyone....
Well, today adalah hari terakhir fa berkeje...
Sgt bosan sbb ramai dah mula cuti raya...
Kat office ni tggal berapa kerat jer yg berkeje...
Mood keje mmg x der dah...Ni mood raya yg dah datang ni....


Sorrylah sbb lama gak x update my blog...
Maklumlah skrg ni fa dah jd PETANI TEGAR...huhhhuhuhuuuu
Dah ketagih dah main FARMVILLE @ fb...Seronok betul tgk ladang dah makin luas...
Kalau betul2 mcm tuh kan best?...


Oklah, last nite fa ajak hubby g shopping baju raya tuk dia...
Nk harap hubby beli sendiri...berkurunlah duk pakai baju yg dah sedia ada...
Tu pun kena paksa malam tadi...
Yg ikut sekali my mil & bil.....dieorang x beli ape2 pun...
Hubby cuma beli sehelai t-shirt & kemeja serta tali leher jer....
Orang suh cari baju raya, dia g beli baju g office.....eiiiiiii geram betul...


After dah puas melayan hubby cari baju dia, we went back...
Then fa mmg dah lama nk beli baju kat salah satu kedai tu...
Very simple & cantik....Then cuba lah membodek tuk dpt diskaun...
Baju tu harga dia RM89....Tapi fa minta kurang sampai RM50...hhiihhiiiii
Melampau sgt ke?
Rasanya x kot kan?


Whateverlah.....Fa mmg nk baju tu...Cuba byk kali minta harga RM50...
Last2 tauke kedai tu bagi RM55 jer....x perlah....
Janji dah dapat baju tu....Nti nk pakai masa raya ke 3....
Dah abis bayar, kami terus balik umah...
Masa on the way nk ke parking..tetibe kaki fa cramp....
Aduhhhhhhhhhhhhh sakitnya....mmg sakit gile.
Sampai berpeluh-peluh fa menahan sakit....Then hubby pimpin tgn kejap jer...
Bila tgk fa dah boleh jalan dia x pimpin dah...hampeh tul la my hubby ni..
Last2 my mil yg pimpin sampai ke kereta...Nasib baiklah x jauh sgt parking kete....


Dlm kete, fa menahan lah sakit tu...lama gak lah...
Skrg ni bila malam jer kaki fa akan start bengkak2....
X lah teruk sgt bengkaknya....Still ok lagi...
Bila nk tido fa akan tinggikan kaki fa bagi darah mengalir ngn sempurna...
Bangun keesokkannya dah ok....


Satu lagi, every nite skrg ni kaki fa mmg selalu cramp tau...
Sakit plak tu...Ibu mengandung mmg akan mengalami kaki cramp ke bila waktu malam?
Aduhhhhh mmg sakit tau...Nk kejutkan hubby x sampai hati plak...
So melayan perasaan sorang2 je lah....hihihiihiiiiii


So, skrg ni baju raya dah dapat...Duit raya dah masukkan dlm sampul...
Ptg ni after work nk terus balik Seremban....
Esok akan kembali ke PJ semula tuk amik lemang yg dah ditempah...
Lemang tuk MY BISS BOSS & ayah fa...
Hurmmmmm nti bolehlah bwk Imran dtg PJ....Esok ibu dia balik pukul 2 ptg...
Fa nk amik lemang dlm pukul 2 jugak.....



Pastu kalau sempat nk g cari baju tuk imran sepasang....
Itu pun kalau sempat la....


Oklah, sebelum mengundurkan diri,
Fa ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN buat semua umat islam di seluruh dunia....


Raya nti jemputlah dtg umah fa yer....
Klah...jumpa next week





Nukilan,

15 September, 2009

TQ my love...

Hi everyone....
Hari ni fa bersahur makan sikit jer...
Ntahlah sejak nk akhir2 ramadhan ni selera waktu bersahur mmg kureng lah...
Tapi kalau bagi makan biskut kering cecah air tu, mmg x ingat fa makan....
Makan biskut jer time bersahur takut x tahan lapar nti....


Oklah, smlm hubby belanja berbuka di SEOUL GARDEN....
Mula2 booked for 5 person.
Tapi last minute cancel, & hanya kami berdua jer yg pegi...
So, dlm 6.15 both of us berangkat ke sana...
Restoren ni terletak di Plaza Pantai, Bangsar...
X jauh sgt pun dari our office...



Sampai sane parking siap-siap & terus ke restoren tersebut...
Masa kami sampai mmg dah ramai org dtg....Ya allah mmg pack gile tempat tu...
Kami dapat dekat jer ngn tempat makanan dia....
Sampai jer terus amik ape yg patut...
Mcm fa, fa amik makanan tuk digrill shj...sbb fa suka...hihiihhiiii
Hubby mula2 amik for stemboat ngn nasi.
Smlm fa x makan langsung nasi...rugi tu makan nasi...hihihiiihhiiii
Byk jugak fa makan....Kuah tom yam dia not bad jugak...
Sambil makan sambil grill makanan sendiri...best kan?



Mcm meja sebelah kami, amik punyalah byk...makan berdua jer.
At the end x abis....mmg menbazir tau.
Seorang kene bayar RM43.40 nett...Kalau x abis x ke membazir namanya...
Lain kali amik lah sikit2 dulu...Then kalau nk lagi barulah tambah kan....haihhhhh



So, smlm kami makan ngn tenangnya...makan punya makan sampai maghrib pun terlepas...
Aduhhhhhhhh.....tu yg malas nk berbuka kat luar ni...
Hari ni berbuka kat umah...Fa nk masak pengat pisang lagi....yuhhhuuuuuuuuuu
Skrg ni mmg tgh kemaruk nak makan PENGAT PISANG....
Tekak ni mmg nk makan itu jer...
Sambil tu boleh la fa masakkan air barli for my hubby....


Hurmmmmmm...klah kot. Itu jer citenya.
Raya dah x lama lagi ni?...X sabar rasanya nk balik beraya...
Tahun ni fa akan beraya di Seremban dulu...Raya ke 3 baru balik PJ...
So, jumaat ni lepas keje kami akan balik kampung....
Ohhhhh yeahhhhhhhhhhhhhh


Ni tgh fikir ape lagi yg x siap for raya....
Duit raya dah tukar,
Baju raya dah dapat,
Kasut plak tgh mencari,
Ohhhh lupa plak nk beli tudung...
X per, hubby dah janji nk g shopping hari khamis ni...
Nk cari kemeja for him & tudung for me....


Sebelum fa bla...layankan dulu gmbr2 kami di SEOUL GARDEN....
Enjoy it !!!


Ni steamboat dia....Sedap jugak kuah tom yam tuh....



Ni semua daging ayam + daging lembu yg dah siap diperap ngn semua rempah ratus....FA ada amik ikan tuna 2 slices jer....Dan makanan ini paling byk fa makan...hihihihihihiii



Fresh seafood
(Hubby yg makan)



Yg ni pun makan jugak lah...Tapi x byk sgt.



Teruja dapat makan....Org belanja kan mmg lah teruja lebih....



Tgh mengrill daging2 tuk di makan...Syok tuh bila dgr bunyi desiran daging yg dimasak....Ngn baunya yg perghhhhh....Korang pegi lah. Pasti teruja jugak....Fa walaupun dah pegi byk kali, mmg selalu akan teruja ngn restoren ni....huhuhuhuuu




Mu hubby yg tgh syok makan...Pandang camera pun x nak....cehhhhhh.





Nukilan,

14 September, 2009

Penatnya....

Hi everyone....
Aduhhhhh penat 2 hari lepas masih terasa lagi....
Exspecially time nk bangun sahur pagi tadi....Malas betul nk turun makan.
Tadi sahur x byk sgt makan nasi sbb masih kenyang...


Oklah, smlm fa & hubby cadangnya nk g MASJID INDIA tuk shopping baju raya...
Yelah dah abis pusing Kompleks PKNS & Alam Central sabtu tu, tapi still x jumpa.
So both of us decided to shopping @ Carrefour & Subang Parade...
Akhirnya jumpa jugak. Tapi baju fa lah...Hubby masih mencari.
At the end hubby deciced pakai baju yg last year punya jer....
Kesiannya....Dia nk tahun ni warna biru tapi x jumpa biru yg dia nk...
So nk x nak fa kenelah beli sama warna ngn dia...
Warna kekuningan campur oren...Fa beli baju kurung moden...
Raya kedua fa pakai maxi dress jer...Baju pregnant lah...hiihihihiiii
Raya ke 3 & seterusnya fa pakai seluar jer + blouse


Hubby fa plak, raya pertama jer pakai baju melayu...
2nd & hari raya seterusnya hubby pakai kemeja & t-shirt jer...
Senang kan?


Ok sambung pasal shopping lagi...
After dah jumpa baju raya, kami jalan2 ke Subang Parade...
Saje nk cuci mata ini...mane tahu ada yg terbekenan nk beli...hihiihihhihii
Lepas dah tawaf lebih kurang 1 hour, kami pun nk pulang lahkan...
Tetiba bila kuar jer dari Parade tu hujan lebat plak...
Then masuk balik duk dlm parade...Fa terbeli lah 2 ketul California Almond Donut & Famous Amos cookies...yummmmyyyyyyyyyyy


Kami parking kat Carrefour. Payung x der plak tu....
Tggu punya tunggu tgk jam dah pukul 5.30 ptg...
So kami redah jer hujan tu...Nasib baik lah x lebat sgt...
Fa x kisah pun hujan2 ni...Tapi hubby yg beria-ria risaukan fa...


Akhirnya kami balik lah...Pastu singgah bazaar beli ayam salai madu, kuih muih sikit & nasi kerabu for me...Balik umah jam dah 6.30 ptg...
Fa terus siap-siap ape yg patut...
Pas berbuka, terus perut fa bloating smcm jer....
Dah ngn kaki fa yg lenguh2 ni...
Then pas solat fa mandi2 & iron baju semua barulah fa turun makan nasi kerabu yg fa beli...
Makan separuh jer sbb perut dah masuk angin kan...


Then join hubby tgk TV cite JOZAN sambil minta hubby massage kaki fa...
Last2 terlelap plak masa tgk TV...Sedar2 pukul 11.30 mlm....
Hubby suh naik tido dulu...
So smlm tido agak lambat jugaklah....
Tu yg nk bangun sahur mcm malas2 jer....hihihihiihiiii


Hurmmmmm rasanya tu je kot...
Esok sambung lagi k...
Hari ni both of us akan berbuka puasa di SEOUL GARDEN....
Hubby belanja hari ni....Weeehooooooooooooooooooo
Nk makan secara tenang hari ni....Kalau x rugi tau...
Tapi boleh ke makan byk2....huhuhuhuhhhhuuu


Klah, adios & Selamat Berbuka Puasa kwn2....
Muah muah muah





Nukilan,

Baju raya ohhh baju raya

Hi semua....
Sihat ke?...Hw's ur fasting today?...
Fa mcm biaselah...still berpuasa.


Ok malas nk bebel panjang2 k....Just nk cite pasal weekend fa yg mmg memenatkan...
Last saturday went to shopping baju raya for me, hubby & my mil @ Kompleks PKNS, Shah Alam...We went there after zohor...Sebelum tu fa g tgk showhouse @ Saujana Putra...
Sebenarnya tolong surveykan utk my bil...Dia minta tolong tgkkan...So, after dah puas hati ngn penjelasan dari pihak bank semua....We went to Kompleks PKNS terus...
Jam dah hampir pukul 4 dah....



Sampai sana....so suprised sbbnya RAMAI GILE org......
Ya allah....too pack ok!!!...
Nk cari parking jer ntah berapa kali hubby pusing kompleks tu...
Last sekali dapat gak...Betul2 kat depan pintu masuk....
Masaayallah.....begitu ramai manusia di dalam & luar kompleks tu...
Maklumla weekend terakhir sebelum menjelang syawal kan...
So ni lah masanya tuk bershopping baju raya kan?...



Jalan punya jalan, masih x jumpa baju yg dicari...
Fa nk cari jubah jer...ala2 moden la kan...Tapi x der lah...
Kalau ada mmg lah mahal harganya...
So teruskan pencarian ke Alam Central plak....
Masa nk ke Alam Central, ternmpk la BIG APPLE @ SACC...huhuuuuuuhuuuu
Terus teringatkan Donut California Almond...
Sedapppppnya.................Balik from Alam Central terus ajk hubby beli donut kat situ...


Dan akhirnya....setelah menapak sampai ke Alam Central, masih x jumpa jugak baju yg di cari...
Tgk jam dah pukul 6 lebih....
Hubby ajak balik jer...Esok sambung cari kat Jalan TAR plak...
Fa pun ikut jer lah.....Sbbnya x sabar nk balik umah ni...
Perut fa tetiba meragam plak...Sebelum balik singgah toilet kat Kompleks tu g membuang hajat....hihihihihihihiiiii


Then terus lah balik umah....
Sampai Tmn Medan dah jam 6.45 pm....
Hubby terus ajak berbuka puasa kat luar jer...
Kami berbuka lah di luar sabtu lepas....
Menu yg kami order adalah


~ SIAKAP 3 RASA ~


~ TOM YAM CAMPUR ~


~ DAGING MASAK MERAH ~


~ KAILAN IKAN MASIN ~


~ TELUR BUNGKUS ~



~ SAMBAL BELACAN ~



~ TEH O AIS LAICI ~
(for my hubby)



~ ORANGE JUICE ~
(For me & my mil)



Pas dah kenyang makan, kami terus balik umah sbb perutku start meragam balik....
Aduhhhhh mmg x sabar2 nk balik umah...
Malam tu jer ntah berapa kali fa masuk toilet membuang....
Letih mak dibuatnya.....


Hurmmmmmm so itulah cite bershopping pada sabtu lepas...
Nti fa sambung cite shopping hari ahadnya di Carrefour & Subang Parade, Subang Jaya....
So see ya !!!!



Nota jariku : Gambar adalah ehsan daripada GOOGLE yer....


Nukilan,

11 September, 2009

Alhamdulillah...

Hi fellas....
Today dah masuk hari ke 22 kite berpuasa kan?
Hari ni fa masuk lambat sbb fa dari Seremban....
Smlm pas keje terus balik Seremban. Ayah fa x sihat lah...Risau bila dpt tahu keadaan ayah fa yg terpaksa gunakan wheel chair...


After 5pm, balik umah pack2 baju then terus balik Seremban...
Nasib baik smpai umah mak dlm pukul 7pm....Masih sempat berbuka puasa
Sampai jer terus jengok ayah dlm bilik...
Sebak tgk keadaan ayah yg terbaring jer...
Ayah fa sakit belakang...kat pinggang dia.
Dulu ayah fa pernah jatuh motor...Then jatuh terduduk....
Then skrg ni baru rasa kesannya...


Pas dah borak2 ngn ayah, kami berbuka puasa dulu...
Then sambung melayan ayah fa....Smlm pas berbuka fa paksa mak fa masak pengat pisang nangka. Punya lah mengidam tahap cipan...hihihihihihi
Then sejukkan dulu sebelum makan....
Sambil tgk TV fa melantak la....Hubby siap geleng kepala lagi tgk fa makan...
Pastu dia ckp


P : Puas dah sayang P ni makan pengat pisang nangka?



Me : Senyum sambil makan lagi...." Puasnya P. Akhirnya B dapat gak makan pengat ni. Lama tau B teringin nk makan".



P : Pas ni nk makan ape plak?...sambil senyum kambing kat fa.



Me : Buat masa ni x teringin ape2 lagi....Sayang tggu lah dalam beberapa jam lagi. Mesti ada punya....hihihihiihihi



P : oooooooooooo dlm beberapa jam akan teringin nk makan yer....ish ish ish




Pas dah abis makan pengat fa g jengok ayah fa....Dah tido rupanya lepas makan ubat.
Dah la x lama lagi nk raya ni...Kesian ngn ayah.
So, hari ni gerak from Seremban ke Office pukul 9 pagi...
Sampai office pukul 10.30 pagi....Hari ni my company ada buat Majlis Berbuka Puasa bersama Anak2 Yatim dari Rumah Limpahan Kasih, Puchong. Majlisnya diadakan kat my office jer...
Hurmmmmmm balik malam la jawapnya...


Dan esok fa bercuti....
Fa ingt nk g shopping baju raya lah...
Ajak my mil sekali shopping....nk g shopping mana yer?
Mesti ramai org kan? Aduhhhhhh abis mana ada masa lagi nk g bershopping...
Tahun ni kan 1st time beraya bersama suami tercinta...
So kenelah grand sikit walaupun dah berbadan dua...huhhhuuhuhhuu
Ingat tahun ni tema warna kami berdua warna oren or hijau...
Tapi purple pun cantik jugak kan?
Masalahnya fa ni dah byk sgt baju warna purple...but i like it...



Nways, esok akan shopping baju ala2 jubah....tapi nk cari yg menarik2 lah...
Bagi vouge sikit ibu to be ni...hiihhhhihiii
Sambil tu nk survey2 barang2 my lil' dubies....Tgk jer dulu.
Nk beli masih awal lagi kan....
Tapi fa dah siap beli BABY CRADLE dah....ala buaian lah...
Fa berkenan betul masa g berbuka umah Midi last week...
Comel jer buaian tu....


Skrg ni, fa tgk buat checklist utk barang2 baby...
Next month dah kene start beli brg2nya...Ahhhhhh mmg x sabar nk beli.
Sebelum tu fa nk g scan dulu...tgk jantina dia.
Pas tu barulah shopping.....Weeehhhhhhoooooooooooooooooooooooo


Hurmmmmm oklah. Rasanya itu jer kot.
Mata dah ngantuk ni... My tummy dari tadi mengeras jer.
Aduhhhhhhh x larat betul la....
So, klah....See ya on monday k.....





Nukilan,

10 September, 2009

Ya allah lasaknya....

Salam semua...
Last weekend, fa menghabiskan masa ngn anak buah kesayangan fa, Muhammad Harith Imran Bin Mohd Kamal...
Qistina, my niece awal2 pagi dah balik Salak Tinggi sbb Papa dia keje...
So, fa melayan la si lasak kenit ni ngn my hubby...
Bagi mak fa rehat sikit....
Ni fa ada uploadkan video imran yg mmg tgh lasak skrg ni...
Sgt2 lasak...fa x larat nk jaga dia sorang2 tau. Nasib baik lah hubby ada menbantu...huhuhuhuhuhu


So enjoy the video k....




video





Nukilan,

09 September, 2009

09.09.09

09.09.09....
Cantikkan tarikh hari ni?
Tahun ni jatuh pada bulan puasa plak kan?
Kalau x, confirm ramai yg akan jadikan tarikh ini sebagai tarikh paling bersejarah dlm hidup dieorang kan?


However, x kisah lah kan. Janji masing2 ada keinginan masing2....
Berbalik pada tarikh 09.09.09 ni, hanya tinggal 1 bulan lagi utk fa celebrate birthday my hubby tersayang....Birthday dia pada 09.10.09 nti. Cantik jugak date ni..... :)
So ada sebulan lagi masanya...Kene plan baik2 ni for him.
Last year x beli apa2 pun utk dia...Hanya belanja makan jer....
Kesian my hubby....


Tapi tahun ni agak special sikit sambutannya sbb

  • P dah jadi suamiku
  • Sambut ber 3 (walaupun berada di dalam....hiiihihihhi)
  • Tahun ni hadiah pastinya yg grand sikit lah....
  • Selalunya his birthday jatuh pd bulan ramadhan, tapi tidak tahun ini...hoorayyyyy

X der sambut yg grand2 sgt pun....
Tetap maintain ala kadar cuma agak meriah sikit lah.
Mcm last year sambut berdua jer...
But for this year hubby akan sambut with his family & close friend only...
Ingat nk bwk pegi makan tempat special sikit then buat suprised party for him.
Bagi terkejut badak sikit pada my hubby...
Mesti dia akan TERHARU nanti kan?
I will invite kwn2 rapatnya sekali...
So start from now dah kene plan baik2 ni....
Dah kene ada checklist tuk majlis hari lahir dia...
Kali ni biarlah SPECIAL sikit sambutannya....huuhuhuhhuhuuhu



Right now tgh fikirkan HADIAH ape nk bagi dia tahun ini......
My hubby sukakan multimedia item like handphonela, PSP lah, PS 3 & bende2 seangkatan dengannya lah....Tapi semua tu boleh tahan gak lah harganya....
Budget ttp budget...
Ni si kecik comel dlm perut ni dah nk kuar dah...
Have to save our money...Jgn boros sgt....huhuuhuhhhhhuuuu
Oklah, itu jerlah buat kali ini....
Kalau ada cite menarik fa kembali semula k...


So, kwn2 SELAMAT BERBUKA PUASA yer....





Nukilan,

Check up

Hi everyone....
Hari ni pukul 10 pagi dah lapar....
Walaupun bersahur pagi tadi makan nasi + biskut cecah air milo...
Tapi jam 10pg dah lapar....Ditambah ngn loya2...Aduhhhhhhh rimas betul kalau loya2 ni


Ohhhh yaaa, yesterday fa pegi check up....
And so suprised that my weight naik mendadak....
Hihiiiihiiiii.....Nurse tu siap ckp


Nurse : Berat gak ko ni yer? Badan kecik tapi berat...



Me : Hanya mampu tersenyum jer....


Mmg naik mendadak ko!...Smlm timbang berat naik 2.8kg....
So skrg berat fa adalah 72kg...OMG!!!....Dah makin berat ni...
Matilah nk turunkan balik after give birth nti.....sOb sOb!!!


Check up mcm biaselah, amik tekanan darah, air kencing & check Hmg semua tu....
Then g check up kat dlm bilik plak...
Smlm 1st time fa dgr denyutan jantung my baby....
Sungguh laju....mcm x percaya....
After nurse tu ukur ketinggian rahim, then dia startlah kaunseling pada fa....
Suh jaga makan sbb berat naik mendadak sgt...
Sbb badan fa x lah gemuk sgt, nurse tu takut baby besar kat dalam jer...
Nti susah nk bersalin normal....


Then, smlm kene inject for kancing gigi...
Masa cucuk x sakit. Tapi bila ubat dah masuk....
Ya ampunnnnnn senak gile rasanya...
Malam tadi siap suh hubby tuamkan sbb rasa tersgt lenguh kat area kene inject tu...
Manja sungguh!!!
Dah lah malam tadi my hubby demam sbb berpunca daripada sakit kepala jer...
Kesian dia...Pas berbuka suh dia makan ubat & suh dia baring sambil berselimut bagai...
Bagi badan berpeluh sikit...


Fa plak, sambil tgk TV sambil lap badan hubby ngn kain basah....
Then suh dia minum rx water byk2....
Pastu amik ko!!!....Asyik kuar masuk toilet la jawabnya...huhuuhuhuuuuu
Menjelang tgh malam, panas badan dia dah ok....
Masa ni lah plak fa nk manja2 ngn hubby fa...hihhihiiiii



So next appointment pada 06.10.09 (Selasa) jam 2 pm....
Masa ni kene amik lagi sekali MGGT Test....
Aaahhhhhhh bosannya...kene minum air gula lagi....
X perlah, what to do....Ni lagi fa risau check up pas raya...
Lagi lah berat fa naik....asyik makan jer kejenya?
Maklum lah hari raya kan?...Mcm2 ada...
Pegi beraya mesti akan ada

  • Rendang ayam & daging
  • Lemang
  • Ketupat
  • Lontong
  • Kuih2 raya
  • Kuah kacang
  • & mcm2 lah kan......

So mahu x risau dibuatnya.....
Tapi mmg lah, skrg ni fa mmg berselera sgt makan...
Time bersahur lagilah....Org macam x lalu nk makan time sahur kan?
Tapi fa bukan main lagi melantak...Berselera betul...huhuhuhhuhuhuuu


So itulah dia cite pasal my check up smlm...
Hopely next check upp berat fa naik x lah byk sgt....hihihihihii





Nukilan,

Cornflake Madu

Salam everyone....
Wahhhhh bukan main lagi fa mengupdated blog ni...hihihhiiiiii
Ala skrg tgh rehat kan...so x der ape nk buat, fa update la blog fa.....


Ok, last monday kan public holiday kan?
So, fa ngn rajinnya telah membuat biskut CORNFLAKE MADU.....
Fa dibantu oleh my mum & my lil sister....Biskut ni adalah kegemaran fa & my family...
Sekejap jer fa amik masa tuk buat...rasanya amik masa dlm 1 jam mcm tu kot....
Resepi fa amik kat internet lah....Rasanya sedap jugak....hihihihihihiiiii.



Ni tgh bakar my CORNFLAKE MADU selama 5-10 minit....




Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....My cornflake madu yg dah siap.
Fa mmg teringin nk mkan, itu sebablah fa rajin utk membuatnya...huhhhuhuuhuu





Dlm balang ni, fa bwk balik PJ tuk makan lepas berbuka....Nti weekend ni nk buat lagi tuk my MIL plak.....



Kalau sesiapa nk cuba, try lah this resepi....
Fa cuma guna :

  • 325 gm Cornflake
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan golden syrup / madu
  • 1 cawan marjerin / butter
  • Sedikit Chocolate Rice (Utk hiasan jer). Boleh juga guna buah ceri or badam

Cara buatnya sgtlah mudah....

  1. Mula2 panaskan marjerin / butter sampai cair.
  2. Then masukkan gula & golden syrup...Kacau sampai gula tu cair. Api jgn kuat sgt.
  3. Bila dah mendidih barulah masukkan cornflake & kacau sampai rata.
  4. Lepas tu guna sudu kecik tuk masukkan dlm cup yg kecik2 tu...
  5. Then taburkan chocolate rice diatasnya....
  6. Then bakar selama 5-10 minit.
  7. Sejukkan & simpan dlm balang or tupperware...
* Kalau ikut resepi ni, boleh dpt dlm 200 cup lebih biskutnya....byk gak kan. Tapi bila dah start makan, confirm cepat abis punya...hihihihiihihii



SELAMAT MENCUBA !!!





Nukilan,

Imran si LASAK....

Hi fellas,
Hurmmmmmmm kali ni fa just nk publishkan photo2 my nephew, IMRAN....
Nk cite ni malasla plak...
So enjoy it!!!



Makin HANDSOME anak buah Mak Long ni....Sentiasa rindukan IMRAN.




Pipi tetap maintain GEBU & MONTEL.....




Im dah boleh duduk ngn stabilnya.....




Suka sgt masukkan bende2 dlm mulut then mula la gigit semua...
Maybe Im nk tumbuh gg kot....Tapi bila check x der plak gg Imran yg tumbuh. Skrg ni Imran tgh sibuk memanjat & dah mula nk berjalan.







Imran ngn basikal barunya....Lepas mandikan Im, mesti kene letak dlm basikal ni tuk dia round2 satu umah....Kite control jer dari belakang....




Itu lah cite my nephew fa yg sgt2 comel & lasak...
X sabar nk tgk Im pakai baju melayu....mesti lagi cute kot.






Nukilan,

Macam-macam....

Hello semua.....
Hurmmmmmm last weekend sangat2 memenatkan fa...
Bukannya penat ape pun...penat melayan karenah my nephew yg tgh lasak...
my niece masih kecik lagi...so x de hal sgt lah...
But Imran mmg tersgt lasak...Mengah Mak Long dia menjaga dia....


Last saturday, fa & my family berbuka puasa di umah my grandfa @ Bahau...
Pas keje terus balik Seremban jemput my parent...
Then terus gerak ke Bahau....Sampai bahau jam 6 ptg mcm tu.
Singgah bazaar kat Pekan Batu Kikir jap beli kuih muih...
My mum dah masak siap2 kat umah sebelum we all berangkat...
Dia masak rendang ayam & sambal tumis udang....
So kat bazaar cuma beli kuih muih jer lah...


Meriah jugak berbuka puasa ramai2 ni kan?
Happening gile sbb semua ada....Then after berbuka main bunga api....
Huuhuhuhuhuhuuuu...Fa x lah main cuma tgk pak cik fa main ngn my sister...
Siap bakar2 mercun yg warna warni tu....meriah sungguh!
Tu belum raya lagi tau...nanti kalau dah raya bertambah meriah kan?


Balik ke Seremban hari ahad tuh...
So masa balik ke Seremban tu, bermulalah pencarian PISANG NANGKA yg fa idam-idamkan...
Tapi x der org yg jualnya....Selalunya kat ada jual kat tepi2 jalan Kuala Pilah - Seremban tu...
Mmg frust gile sbb x jumpa...
Baru ingat nk minta my mum masakkan for me...
Tapi sgt frust sbb x jumpa....
Sampai Seremban teruskan pencarian PISANG NANGKA kembali....
Tetap HAMPA....uhuks!!!
Fa siap nangis-nangis lagi sbb x dpt cari PISANG NANGKA....
Betul2 fa emo ptg tuh....Hubby dah mula risau.
So dia berusahalah cari PISANG NANGKA yg fa idamkan tu....
Ttp sama...x jumpa jugak....


Sampai ke hari ini, walaupun dah sampai PJ. PISANG NANGKA masih x jumpa2....
Fa mmg menginginkan PISANG NANGKA tuk masak PENGAT....
Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............
Hari ni nk meneruskan pencarian pisang itu....
X kira kene cari jugak sampai jumpa....ape nk jadi jadilah....



Inilah dia pisang nangka yg fa idamkan tu.....Bila kite x nak, bersepah-sepah dijual. Tapi bila tgh nk makan ni, asyiklah x der..... uhuks!!!!...Sedih tau





Pisang Nangka tu nk masak pengat...Sedap kan. Pengat Pisang Nangka adalah makan kegemaran fa sejak dulu lagi.....Ni x dpt makan lagi....Nk beli kat bazaar ramadhan tu, tapi dieorang guna pisang nipah....Fa x nak pisang tuh.....Teruk betul fa mengidam kan?
:)


Itulah citenya pasal PISANG NANGKA...hiihihihhhiiiiii





Nukilan,

05 September, 2009

X Gemuk ke???

Hola hola.....
Before balik ni cite sikit pasal berat fa yg tgh preggie ni....
Sebelum fa kahwin berat fa adalah 63kg....kalau berat ideal fa adalah 56.4kg ngan ketinggian 158cm....Kira tersasar lah jugak kan?


Lepas 1 month kahwin berat fa turun lagi 2 kg....
X tatau la pasal ape...Makan tetap makan tapi berat menurun....
Then after tahu fa pregnant, fa makan byk jugak....semua nk makan...tapi berulang-ulang lah...
1st time fa tahu fa confirm preggie on 23 April 2009. Masa tu baru 3 minggu kandungan fa...
Masa tu mmg TERUJA sgt2.....



Then masa kandungan masuk 6 weeks, fa bleeding.....nk kata teruk x lah teruk sgt.
Under control lagi tapi Dr. suh berehat cukup2....Then masuk kandungan 8 minggu (2 month) fa g check up @ klinik & masa tu berat fa dah 67kg....bayangkan naik mendadak sbyk 4 kg....Masa ni check @ klinik swasta....



So after 3 weeks, fa g plak check up @ klinik kerajaan di Tmn Medan, PJ...
Masa ni 1st time g check kat klinik tu....So timbang berat tetap sama....masih 67kg....
Walaupun makan byk tapi berat naik only 1 kg....Still ok lagi lah....
Sbb masa 1st trimester fa x mabuk sgt. X der muntah2 sgt mcm certain mummy to be tuh....
Yg teruk fa cuma pening2 & selalu sakit belakang....Loya tetap ada tapi x muntah....


Then pegi 2nd check up berat fa naik 1.3kg.....
Masa ni lah nurse bagitahu berat fa naik mendadak....
Tapi muka fa x nmpk pun tembam....bdn tetap maintain lagi...
Then kene buat appointment tuk ujian MGTT (minum air gula)....
Aduhhhhhhhhh.....so nk x nak fa pegi juga buat....



After 1 month, fa g check up lagi....Masa ni naik lagi berat fa sebanyak 0.9kg....
X lah naik sgt....Still ok. Keputusan ujian MGTT fa normal...
Alhamdulilah......mujur x der ape2....Kalau ujian tu mengesahkan fa ada kencing manis,
confirm fa dlm perhatian....Kene jada makan minum semua...
Nways skrg ni punfa ttp jaga pemakanan fa jugak.....
Cuma tekak ni, asyik nk makan benda2 manis jer....Tapi x lah byk....Tuk hilangkan loya jer...


Last check up total berat fa adalah 69.2 kg.....
Selasa ni fa akan g check up lagi....Ni kandungan dah masuk 5 month 3 week....
Kira nk masuk 6 month lah kan...X tatau lah naik berapa ni...
Hopely x lah mendadak sgt naiknya....


Kawan2 kat office ckp badan fa x lah gemuk sgt...
Still maintain cuma perut jer dah makin muncung ke depan...
Muka nmpk kurus....ntahlah. X kisahlah kan....Janji badan ini sihat serta kandungan fa dlm keadaan sihat walafiat....Maybe yg jarang jumpa akan ckp fa gemuk....
Parent fa ckp bdn fa maintain jugak....
My MIL plak ckp pun sama.....x lah gemuk pun.


Then perut fa ni dah nk masuk 6 bulan, nmpk kecik....
Ye ke????
Fa rasa mcm besar jer....Ntahlah. Masing2 punya pendapat kan?
Bagi fa, fa rasa badan fa dah makin naik....Cuma tang kat muka lah x nmpk tembam sgt.
What everlah kan....Maybe 1st time mengandung mmg lah nmpk kecik...
Nti kali kedua or ketiga preggie barulah perut besar agaknya...
Yelah sebab dah sedia kembang kan...huhuhuhhhhhuhuuu.
Perut fa ni muncung ke depan tau...Masih nmpk bentuk pinggang lagi....ke baby boy?
hihiihihiihii...itu org2 tua dulu lah punya ramalan kan....x kisahlah kan.


Sebelum fa tamatkan coretan kali ini, layankan dulu gmbr2 fa di bwh ni yer.....



~ Masa kahwin ~
21 Mac 2009. Ni berat 63kg......



~ 1 month preggie ~




~ 3 month preggie ~



~ 4 month preggie ~





Latest picture. 5 month preggie....
Kan nmpk tembam tu. Tgk my lengan...hihihihhihihiii...




Jom balik......................................
See ya next week.



Nukilan,