In Memory....

Lilypie Angel and Memorial tickers

Followers

09 September, 2009

Cornflake Madu

Salam everyone....
Wahhhhh bukan main lagi fa mengupdated blog ni...hihihhiiiiii
Ala skrg tgh rehat kan...so x der ape nk buat, fa update la blog fa.....


Ok, last monday kan public holiday kan?
So, fa ngn rajinnya telah membuat biskut CORNFLAKE MADU.....
Fa dibantu oleh my mum & my lil sister....Biskut ni adalah kegemaran fa & my family...
Sekejap jer fa amik masa tuk buat...rasanya amik masa dlm 1 jam mcm tu kot....
Resepi fa amik kat internet lah....Rasanya sedap jugak....hihihihihihiiiii.



Ni tgh bakar my CORNFLAKE MADU selama 5-10 minit....




Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....My cornflake madu yg dah siap.
Fa mmg teringin nk mkan, itu sebablah fa rajin utk membuatnya...huhhhuhuuhuu





Dlm balang ni, fa bwk balik PJ tuk makan lepas berbuka....Nti weekend ni nk buat lagi tuk my MIL plak.....



Kalau sesiapa nk cuba, try lah this resepi....
Fa cuma guna :

  • 325 gm Cornflake
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan golden syrup / madu
  • 1 cawan marjerin / butter
  • Sedikit Chocolate Rice (Utk hiasan jer). Boleh juga guna buah ceri or badam

Cara buatnya sgtlah mudah....

  1. Mula2 panaskan marjerin / butter sampai cair.
  2. Then masukkan gula & golden syrup...Kacau sampai gula tu cair. Api jgn kuat sgt.
  3. Bila dah mendidih barulah masukkan cornflake & kacau sampai rata.
  4. Lepas tu guna sudu kecik tuk masukkan dlm cup yg kecik2 tu...
  5. Then taburkan chocolate rice diatasnya....
  6. Then bakar selama 5-10 minit.
  7. Sejukkan & simpan dlm balang or tupperware...
* Kalau ikut resepi ni, boleh dpt dlm 200 cup lebih biskutnya....byk gak kan. Tapi bila dah start makan, confirm cepat abis punya...hihihihiihihii



SELAMAT MENCUBA !!!





Nukilan,