In Memory....

Lilypie Angel and Memorial tickers

Followers

18 December, 2011

Today...

Hi semua...
Hari ni fa period pain...Mmg x der mood.
Nk baring jer...Pagi tadi bangun terus on TV...
Tgk rancangan 'Tanyalah Ustaz'.
abis rancangan tu fa memulakan tugas2 mengemas rumah dulu.
Menyapu, mop lantai, cuci toilet sambil cuci kain...
Dah siap semuanya barulah fa buatkan breakfast...
Hari ni sarapan sgt simple...
Hanya cekodok bawang + sos cili & nescafe tarik.


Then lepas sarapan, nonton tv ngn izzul n hubby...
Last2 fa terlelap....hihihiiiii.
Sedar2 pukul 12 tghari...Aduhaiiiii.
Bangun terus masak lah...Kesian plak hubby makan lambat nanti
lunch hari ni fa hanya masak ayam masak kicap + tempe & tauhu grg + sambal belacan...so simple & menyelerakan...



Lepas masak je, ajak hubby makan terus...
Hari ni adalah masa melepak di rumah bersama keluarga tercinta...
My hubby x sihat hari ni...Tetiba dia mengadu sakit tekak & nk demam...
Lepas lunch, fa berikan hubby ubat then bagi dia rest puas2...
Fa handle izzul islam...so layankan karenah izzul.
Suapkan Izzul makan nasi...hari ni sampai 2x izzul bertambah makan nasi...
Syabas anakku....Hopely esok check up berat izzul bertambah lagi..
Then kene cucuk for umur 2 year....


Lepas maghrib, hubby ajak keluar pergi pasar malam.
Tetiba hubby teringin nak makan yong tau foo...
So dinner kami malam ni hanya makan yong tau foo....



Izzul x makan sbb dia mengantuk tahap cipan.
On the way balik rumah, Izzul dah lelap.
Yelah tengahari hanya 1/2 hour je tido, then ptg langsung x nak tidur.
Asyik tgk cartoon je. Then pukul 8 mlm dah mula merengek-rengek nk tidur.
Akhirnya Izzul tidur dlm kereta...X sempat sampai rumah.


Esok hantar Izzul check up & cucuk sekali...
Hopely Izzul x demam...
Temujanji pukul 2 petang. Fa & hubby ambil cuti esok...
Belah pagi kami nk melepak je kat rumah....
Ptg hantar izzul check up & lepak rumah in laws plak...

Oklah, nk tidur la.
Period pain ni buat mata cepat ngantuk & badan sengal2.
K lah nite2 semua...



Nukilan,

Amalan Romantik Pasangan Suami Isteri

Hi fellas...
Fa just nk kongsi beberapa tip kebahagian rumahtangga.


1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.
2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.
3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.
4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.
5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.
6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.
7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.
8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan,jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Jika boleh, biarlah berlaku dalam bilik ‘beradu suami isteri’ agar ia berakhir dengan ‘kemesraan’ jauh dari pandangan anak-anak.
9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.
10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.
11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.
12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.
13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.
14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.
15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.
16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.
17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.
18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.
19. Setiap pagi berikan kucupan tanda sayang agar harinya dimulakan dengan senyuman, dan malam bisikan manja tanda terima kasih sepanjang hari berbakti kepada keluarga yang dibina bersama.Tidak salah juga minta maaf andai hari itu ada perkara yang mengguris hati suami/isteri, jangan tunggu raya sahaja!
20. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

Nabi Muhammad SAW bersabda :
“Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang paling baik kepada isterinya. Dan wanita yang paling baik dari umatku adalah wanita yang paling baik bagi suaminya.
Bagi isteri yang baik pada suaminya tiap hari akan mendapat SERIBU syahid (karena ikhlas dan sabarnya). Wanita yang paling baik adalah wanita yang membahagiakan suami dalam segala hal yang diinginkannya, selain bermaksiat kepada ALLAH.

Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang bersifat lembut pada istrinya. Setiap hari Suami yang baik kepada istrinya akan mendapat SERATUS SYAHID (karena ikhlas dan sabarnya).”
Dengan hairan Umar bin al-Khatab as bertanya, ” Wahai Rasulullah, mengapa wanita dapat pahala SERIBU, sedang lelaki hanya SERATUS?”.

Nabi SAW menjawab, “Wahai Umar! Pahala dan keutamaan istri lebih besar dari suaminya, karena ALLAH SWT mengangkat darjat lelaki di dalam Syurga beberapa darjat dikeranakan redha dan doa isteri kepada suaminya.
Namun ketahuilah bahwa dosa terbesar setelah syirik kepada ALLAH adalah menderhakai suami. Dan takutlah kalian kepada ALLAH terhadap DUA ORANG LEMAH, yakni ANAK YATIM dan ISTRI.

Barang siapa yang berlaku baik kepada keduanya/lemah lembut, bererti ia telah menggapai redha ALLAH. Dan barang siapa yang berlaku buruk kepada keduanya, maka ia berhak mendapat murkaNya…

Hak isteri atas suaminya adalah seperti hakKU atas kalian. Barang siapa yang menyia-nyiakan hak ALLAH, maka ia akan kembali dengan mendapat murka ALLAH SWT dan tempat kembalinya adalah tempat yang paling buruk, yaitu Neraka Jahanam”.
Dari Abu Hurairah r.a. berkata :
Rasulullah SAW bersabda : “Orang mu’min yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya, dan orang yang paling baik diantara kalian adalah yang paling baik terhadap para istrinya.” (HR Tirmidzi)



Ehsan daripada www.uptown.net



Nukilan,

16 December, 2011

Genting...

Last monday kan hari cuti sempena hari keputeraan sultan selangor kan...
Memula ingat nk lepak & makan je kat rumah.
Tup² my hubby ajak keluar jalan².
Pada mulanya hubby ajak ke Cameron Highlands, tapi disebabkan jauh & makan masa yg lama,
Dia tukar plan pergi Genting sudahhhh....


Lepas lunch & solat zohor fa siapkan Izzul dulu then baru gerak...
From PJ jam 2.10pm. Sampai genting hampir pukul 3pm.
Kami parking di Theme Park Hotel. So, kenelah menapak jauh sikit nk ke First World Hotel.
Kami hanya masuk utk indoor je sbb kat luar kabus tebal.
Izzul baru sihat from batuk & selsema...Fa plak terlupa nk bawak topi dia...
Apelah ibu ni...semuanya lupa

Baru sampai...sempat lg berposing walaupun ibu sakit perut nk buang air kecil

Ngn Optimus Prime.....




Sampai je kat sana, kami pusing² bawak Izzul tgk suasana meriah dlm tu...
He so happy sbb dapat tgk lampur warna warni, floating boat, ada train la....
Mmg dia tersgt happy on that day...


Kat bawah tu, kebetulan ada magic show...
Kami tg sekejap je sbb Izzul dah meragam nak berjalan & berlari-lari...
So his papa bawa pegi cari mainan utk dia...

Tgh tunggu turn utk naik floating boat...org sgtlah ramai yer...Biasalah kan cuti kan. Mestilah ramai org.

Ni nk tggu giliran naik train yg pusing² satu genting tu...X jadi naik sbb almost 1 hour kami berbaris. Sampailah Izzul menjerit-jerit kami terpaksa la beredar...Maklumlah kesian tgk Izzul tggu lama² ni...Naik bosan & rimas dia. Ibu & Papa mmg lah dah lama rimas dah


Finally dapat jugak naik floating boat...Tggu almost 30 minute, tapi naik cuma 5 minit jer...
X per Izzul next time ibu & papa bawak Izzul lagi yer...
Kita main semua games² kat Genting tu...



My hubby....

Me...


Izzul tgh syok menyepak bola.
So dia happy sbb dapat main bola....



Tepat jam 9.00 malam kami berangkat pulang.
Di luar kabus sgt tebal hingga bila bercakap keluar asap ikut mulut....
Angin yg kuat menandakan nk hujan...




Sampai rumah hampir 10.00 malam...
Penat betul berjalan-jalan hari ni...
Dah la selasa kene kerja....hihihihii
Nways kami bertiga sungguh seronok dapat berjalan-jalan sama²...
Klah, have to go...kene pergi opening ceremony new stokist @ Shah Alam...
Hari ni balik lambat..esok masih berkeje sampai petang yer...

Ok baiiii....


Nukilan,

My Breakfast

Hi Fellas,
Well today punch card me & hubby merah...
Sebabnya lama sgt menunggu di KFC Drive Thru Taman Sri Manja, PJ.
Order set of breakfast (Blueberry Pancake).


Kami keluar rumah pukul 8.20am...Then hantar Izzul dulu ke rumah my mil dulu.
Then singgah beli nasi lemak utk hubby...


Hubby tanya fa nk makan ape?
Fa ckp terus nk makan pancake kat KFC....hihihihii
Teringin sgt tgk maple syrup dia tu...yummmyyyyyy with hot coffee.
Lepas hubby beli nasi lemak, dia terus ke KFC....
Tgk jam macam sempat sampai office, tapi tup² kene tggu lama plak...
So merahlah punch card kami hari ini....

Sampai office fa makin penuh nikmat....dah la cuaca kat luar mendung...
Blueberry Pancake yg lembut makan bersama maple syrup + butter....
Then ditambah ngn hot coffee....aaahhhhhhh heaven sungguh

TQ darling sbb sudi menunaikan keinginan isterimu ini....hihihihiii.
Love U so muchhhhhhh...
Oklah...itu jer bye²


Nukilan,

15 December, 2011

Tanggungjawab!

Hi fellas,
Minggu ni too busy...
Smpi nk updating my blog pun x berkesempatan...hiihihiii
Ingat bila kat rumah boleh la online & updated blog fa, tapi hancur jugak...
Maklumlah sejak dah duduk rumah sendiri ni, Fa agak kemalasan nk online di rumah...walaupun dah pakai unifi.


Yelah every day after abis kerja, Fa akan fetch my lil' son kat rumah mother in laws. Then kami balik rumah kami lepas maghrib ye..
Sampai rumah, fa mesti akan masak nasi dulu...then barulah mandi & solat.
Then turn hubby plak mandi. Izzul plak akan layan his upin ipin series.
Fa plak akan mula memasak di dapur...
Selalunya hubby fa jarang sgt request utk Fa masak yg remeh temeh.
Tapi sebagai seorang isteri mithali & prihatin, Fa akan sedaya upaya masak lauk kegemaran dia. Fa ni mcm mak fa jugak.
Memasak ngn cepat. Tapi kenelah make sure nobody nganggu fa semasa fa masak....or i will stress. huhuhhuuu

Sambil memasak, fa akan cuci kain kalau bakul baju kotor dah penuh.


Lauk kegemaran my hubby ialah


  • Lauk org bersalin (ikan bilis goreng garing + bwg besar + serbuk black pepper)
  • Sambal tauhu
  • Masak Lemak Taugeh + Tauhu lembut
  • Telur dadar or mata kerbau 
  • Sayur ( x kisah sgt ttg jenis sayur makan sbb hubby makan semua sayur)
  • Sambal belacan or sambal kicap (this 2 wajib ada ye)
Kadang tu kesian jugak, tapi hubby ckp itu pun da cukup utk naikkan selera makan. X perlu bersusah payah utk masak yg remeh temeh sbb he know yg his wife penat. Fa jenis x kisah. Kalau fa rajin fa akan masak jugak lah. Then ada time tu hubby hanya nk nasi panas bersama telur mata, kicap & sambal belacan. Sgt simple!


Tapi every weekend from breakfast until dinner fa akan masak yg remeh temeh. Sbbnya hari cuti kan. So x perlu nk rushing sgt.
Anak fa plak fa akan masak mcm2 sbb anak saya sgt cerewet utk makanan dia ye....Fa risau sbb kadang tu masuk hari ke 3 x makan...hanya susu shj.
Umur da nak masuk 2 tahun, tapi makan sgtlah memilih ye.


Then bila dah masak, fa akan hidang as usual.
Then ajak hubby makan sama2. Izzul plak akan menyusu sambil nonton TV. Ikut mood dia jugak. Kadang tu dia nk his papa temankan dia. So, kami berdua kenelah bergilir utk makan...jarang dapat makan berdua secara aman damai.
Pasti Izzul akan dtg kacau. Jeles la tuh...huhuhhuuuu


Lepas makan, fa akan nonton tv sekejap. kalau cerita di tv x best ceritanya fa akan baca magazine or melipat baju (make sure izzul dah tidur). Selalunya jam 11 malam mata ni tersgtlah mengantuk ye...
Kadang boleh terlelap...sedar2 dah gelap & hubby dah tidur.
so mmg jarang lah fa online...
Mcm hari ni sbb hubby keluar jumpa klien, soo dptlah fa online sbb kebosanan.
Izzul pukul 9 malam dah tidur sbb siang tadi tidur tghari je. Ptang asyik main je...Bila malam akan tidur awal.
Tapi esok pagi confirmlah dia akan bangun pukul 6 pg minta susu.
Lepas menyusu dia akan ajak main bola. Main bola jam 6 pagi ye...


Selalunya kami berdua malas nk layan dia...
Buat x tahu jer. Nanti Izzul akan tidur la balik sbb x der sape layan dia. Tapi masih terlalu awal utk Izzul bermain ye...kalau budak2 sebaya dia mesti tgh lena tidur.


Hmmmm...so tugas seorang ibu & isteri sgt besar ye...
Sebagai isteri kita perlu patuh serta taat pada suami kita.
Perlu pastikan keperluan suami dijaga sepenuhnya...
Dan bila dah jadi ibu plak, saat2 melahirkan anak yg dikandung selama 9 bulan 10 hari tu adalah sgt besar pergorbanannya. Sakitnya hanya Allah yang tahu. Bila anak dah lahir, tanggungjawab kita sebagai parent utk mendidik serta menjaga anak sgt penting. Tolak ansur serta sabar.
X perlu mengeluh kerana sebelum kita menjadi isteri & ibu kita kene bersedia dlm ape jua situasi...nasib baiklah my hubby sgt membantu.



Oklah, ngantuk plak mata ni...
Hubby x tahu balik pukul brp lagi ni...
Jam dah hampir 11 malam. Kunci rumah dia x bawa plak tu...
Kang tidur takut x sedar plak hubby balik.
Layan cerita Tentang Dhia kat tonton.com.my la.


Good nite semua...sweet dream ya!





Nukilan,

12 December, 2011

Masak & Makan je time cuti...

Hi fellas.
Hari ni cuti sempena Hari Keputeraan Sultan Selangor.
Macam biasalah kalau dah cuti kan...
Fa asyiklah masak & makan....aduhaiiiiii gemukla.

Pagi tadi fa breakfast ngan mee goreng basah + tempura.
Ohhhhh alhamdulillah kekenyangan sgt.




Then mulakan tugas mengemas rumah....
Macam biasalah menyapu, mop lantai, pasang langsir & last sekali melipat baju yg Fa cuci semalam...
Then mandikan Izzul Islam...Hari ni dia nk jugak main air...
Nasib baiklah keje2 dah siap. Tapi lagi bernasib baik sbb my hubby ada hari ni.
so, bolehla dia tgkkan izzul.


Pas mandi fa masak for lunch plak...
Kan betul...memasak lagi. So hari ni our menu for lunch

 Sambal Tempe + Ikan Bilis


 Masak Tumis Sayur Petola




Sambal Belacan...

Baru je lepas lunch...
Alhamdulillah. Kekenyangan lagi sekali.
Syukur pada rezeki yg Allah kurniakan pada kami sekeluarga.


Kejap lagi my hubby ajak naik Genting Highlands jap...
Saje round2 bawak Izzul menghirup udara sejuk...
Nak ke Cameron Highlands jauh sgt...
So, Genting la dekat sikit...

Oklah, nk bersiap-siap kejap.
Will update gmbr2 round2 Genting ye...
Okbai



Nukilan,

11 December, 2011

New Hobby

Hi all readers....
Smlm Fa ada janji nk upload photo Izzul berendam kan...
Ni photonya...



Yesss...ini adalah hobi Izzul ye. Every day nk main air & berendam dlm baldi. His papa cukup sabar & tabah melayan karenah ank kesayangan dia....




nukilan,

10 December, 2011

Today

Hi fellas,
Ya hari ini tajuk my entry....
Sesaje nk taip sbb x tahu nak letak tajuk ape...

Hari ni seawal jam 6 pagi Fa dah bangun...
Sbbnya Fa kene hantar my hubby ke SACC sbb dia jadi Fasililtator utk Seminar Transformasi 360 yg dikendalikan oleh my big boss, Dato' Dr. Noordin Darus...
Seminar bermula pada hari ini sampai esok...
So jam 7.30 dah keluar & sampai SACC hampir 8 pagi...

Lepas hantar my hubby, fa singgah SEGI utk beli brg2 dapur sikit.
Then, baru balik rumah & mengemas la.
Izzul macam biasa akan layan his upin ipin's series..Sampai mencuci baju fa menyapu. Then masak lauk utk anak tersayang...
Jam 11 pg baru abis semuanya & fa bolehla breakfast...
Then Izzul dtg tarik ibu jari tgn Fa utk temankan dia watch his upi ipin...
Nasib baiklah semua da beres kecuali mop lantai je belum.
X boleh mop kalau Izzul belum tidur.
Fa perlu make sure izzul tidur brulah fa start mop lantai semua...

Jam 12 tghari brulah Izzul tidur, so apalagi time to mop lantaiiiiii....
Tapi hari ni terlebih rajin plak. Siap cuci cermin tingkap kat dapur & cuci 2 bilik air teruss...hahahahahaaa.
Rajin kan??


Lama jugak Izzul tidur sbb fa buka aircond
Hari ni fa cuci kipas tu yg terpaksa pakai aircond...
Pas da settle buat keje, Fa layan drama ' Tentang Dhia' di www.tonton.com.my.
Sbb last week x sempat tgk from hari rabu.
Geram plak tgk mak si Zikri tu kan...melampau sgt. haaaihhhhh.


Then tepat jam 1.45pm Izzul bangun...
Then dia menyusu dulu...Pas menyusu Izzul berak plak...
Hurmmmmm Fa terus mandikan Izzul terus. Tapi Izzul siap nk berendam plak...
Aduhaiiiii....Ibu da kelaparan ni. Ingat pas mandikan Izzul boleh masak, tapi izzul nk berendam...
Selalunya his papa yg melayan dia berendam dlm baldi.
Last2 Fa bawak izzul main air kat bilik air depan...dekat ngn dapur...
So sambil masak sambil tgk izzul main air. Lama jugak lah Izzul main air sampai kaki tangan sejuk.
Dah la bru sembuh from selsema & batuk...
Pas puas main air, izzul minta susu....then layan upin ipin @ you tube thru TV.
Syoklah dia sbb gambar upin ipin besar melalui screen tv...
Kan hubby fa dah install unifi kat rumah ni, so dapat tgk movie @ you tube...
FB pun boleh bukak jugak....
Syok sbb internet sgtlah laju....
Nk updated blog pun cepat sbb internet laju....


Oklah, nti fa upload gmbr izzul berendam ye...





Nukilan,

Today

Hi fellas,
Ya hari ini tajuk my entry....
Sesaje nk taip sbb x tahu nak letak tajuk ape...

Hari ni seawal jam 6 pagi Fa dah bangun...
Sbbnya Fa kene hantar my hubby ke SACC sbb dia jadi Fasililtator utk Seminar Transformasi 360 yg dikendalikan oleh my big boss, Dato' Dr. Noordin Darus...
Seminar bermula pada hari ini sampai esok...
So jam 7.30 dah keluar & sampai SACC hampir 8 pagi...

Lepas hantar my hubby, fa singgah SEGI utk beli brg2 dapur sikit.
Then, baru balik rumah & mengemas la.
Izzul macam biasa akan layan his upin ipin's series..Sampai mencuci baju fa menyapu. Then masak lauk utk anak tersayang...
Jam 11 pg baru abis semuanya & fa bolehla breakfast...
Then Izzul dtg tarik ibu jari tgn Fa utk temankan dia watch his upi ipin...
Nasib baiklah semua da beres kecuali mop lantai je belum.
X boleh mop kalau Izzul belum tidur.
Fa perlu make sure izzul tidur brulah fa start mop lantai semua...

Jam 12 tghari brulah Izzul tidur, so apalagi time to mop lantaiiiiii....
Tapi hari ni terlebih rajin plak. Siap cuci cermin tingkap kat dapur & cuci 2 bilik air teruss...hahahahahaaa.
Rajin kan??


Lama jugak Izzul tidur sbb fa buka aircond
Hari ni fa cuci kipas tu yg terpaksa pakai aircond...
Pas da settle buat keje, Fa layan drama ' Tentang Dhia' di www.tonton.com.my.
Sbb last week x sempat tgk from hari rabu.
Geram plak tgk mak si Zikri tu kan...melampau sgt. haaaihhhhh.


Then tepat jam 1.45pm Izzul bangun...
Then dia menyusu dulu...Pas menyusu Izzul berak plak...
Hurmmmmm Fa terus mandikan Izzul terus. Tapi Izzul siap nk berendam plak...
Aduhaiiiii....Ibu da kelaparan ni. Ingat pas mandikan Izzul boleh masak, tapi izzul nk berendam...
Selalunya his papa yg melayan dia berendam dlm baldi.
Last2 Fa bawak izzul main air kat bilik air depan...dekat ngn dapur...
So sambil masak sambil tgk izzul main air. Lama jugak lah Izzul main air sampai kaki tangan sejuk.
Dah la bru sembuh from selsema & batuk...
Pas puas main air, izzul minta susu....then layan upin ipin @ you tube thru TV.
Syoklah dia sbb gambar upin ipin besar melalui screen tv...
Kan hubby fa dah install unifi kat rumah ni, so dapat tgk movie @ you tube...
FB pun boleh bukak jugak....
Syok sbb internet sgtlah laju....
Nk updated blog pun cepat sbb internet laju....


Oklah, nti fa upload gmbr izzul berendam ye...





Nukilan,

08 December, 2011

Selsema...

Hi Fellas,
Hari ini malas betul nk dtg kerja....tapi atas tuntutan kerja, Fa dtg jugak walaupun diri ini x brp sihat.
Hari selsema makin teruk....geram pun ada. Kepala rasa berat & pening²...
X suka betul kalau selsema ni....
Asyik terbersin (org ckp kalau asyik terbersin tu tanda selsema nk pulih)
Then HINGUS tu meleleh je....so kerap la keluar masuk toilet...
Hidung ni da naik melecet dah....merah macam hidung kucing dah...haaaihhhhhh
Suara jgn ckp lah dah sengau magau....uhuks!!!

Satu lg, jika kita x sihat, tu tandanya Allah sygkan kita & nk hapuskan dosa² kita....
Syukur Ya Allah kerana kau masih menyayangi hambamu yg kerdil ini....


Oklah nk updated tu jer....boleh???
hihihihiii....
Oklah, nk set up hall utk seminar esok pagi....bye bye bye



Nukilan,

03 December, 2011

Kebetulan ke??

Morning fellas,
Hari ni berkeje mcm biasa. Tapi 1/2 day je lah.
Datang keje from Seremban sbb malam tadi dah balik Seremban sbb hubby ada appointment ngan his client.
So alang² terus balik rumah my mum...
Then anak saya plak minta bantuan my mum tuk jaga kejap.
Izzul x pernah lg la nenek dia jaga lama²...Paling lama pun sbelum ni hanya 1/2 hour sbb ibu & papa pergi pasar sekitar Ampangan, Seremban....
So hari ni, terpaksa tinggalkan 1 hari sbb ibu & papa ada keje smpai petang...
Maybe lewat ptg bru jumpa Izzul Islam...
Hope he will be ok tinggal ngan his nanny.... :)

Ohhh ya sebenarnya fa just nk share ttg NOMBOR.
Korang punya NOMBOR KEGEMARAN ape dia?
Macam fa, fa suka nombor 9.....hubby plak nombor 9 jugak.
Dlm kehidupan my hubby nombor 9 mesti sentiasa bersama² dia....
Skrg his age dah 29 tahun, baru lah fa perasan....Tgk mesti ada nombor 9 jugak kan?
Ni serba sedikit yg berkaitan ngan nombor 9 dlm kehidupan my hubby


  • His birthday : 09/10/1982 
  • My birthday : 14/04/1981 (kalau campurkan no² ni jawapannya adalah 99. ada sembilan jugak kan?)
  • Tarikh Nikah : 21/03/2009
  • His son's birthday : 28/12/2009
  • Rumah sewa : Blok I-9-12A
  • No rumah his mum : 9
  • No.rumah his mother in law : Lot 16900
  • Plate kereta : 7731 (kalau tambah semua no & bahagia 2 akan dpt jawapannya 9 ye)
  • Beli kereta : Hujung bulan 9/2008
  • Plate Motor : 162 (campurkan semua nombor akan dapat no. 9 jugak ye)
  • Tarikh birthday keluarga sebelah keluarga mentua : His MIL on 09/04/1960 & adik ipar dia 09/06/1982.
  • Tarikh birthday keluarga belah dia : Adik ipar dia, Huda on 19/12/1985
So, kira ni kebetulan ke atau ape?
Nways itu adalah his lucky nombor k....
Fa plak....nanti fa siasat plak ape ada kene mengene ngan fa...mcm ada sikit yg sama ngan hubby la....


oklah itu je...bye



nukilan,

Anda kategori yg mana???

Anda dlm kategori mana???

a) TANAH - [anak pertama, kelima, kesembilan.]
b) AIR - [kedua, keenam, kesepuluh]
c) API - [ketiga, ketujuh, kesebelas]
d) ANGIN-[ keempat, kelapan, keduabelas]

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan

WANITA BERUNSUR AIR
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan pasangan
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API
1) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan
2) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6) Berwaspada selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah

Fa dlm kategori UNSUR TANAH. Bacalah....kebanyakkannya adalah sama...



Nukilan,

02 December, 2011

Ada iras ke???

Hi Fellas....
Hari ni sy terlebih rajin sikit ye....
Ohhh ya cerita menarik yg fa nk kongsi tu ialah
Last week kan Fa balik hometown, sbb lama x balik....
So masa kami ramai² nonton TV tetiba my sister, Angah

Angah : Long, anak ko ni sebijik muka VALENTINO ROSSI la.
Me       : Hah....ye ke? Tang mane ngah?
Angah : Cuba ko tgk betul²...ada iras kan? Ko kenan ni masa ko mengandung dulu x?
Me       : Ye ke ngah....Mgkin kenan kot. hihihihiii

Memula mcm terkejut jugak lah...yolah, muka anak iras sport celebrity antarabangsa lg....
Banggo la kojap den ni...hhuhuhuhhuuu. Tapi kalau tgk betul², mmg ada la sikit iras tu.
Satu lg, Izzul ade iras JUSTIN TIMBERLAKE....hahahahaha...lg x boleh bla.
So, disebabkan nk tgk iras ke tidak fa cubalah combinekan gmbr mereka bertiga ni....
Dan hasilnya.......


Jeng



Jeng



Jenggggggggggggggggggggggggg



Betul nk tgk????
enter byk kali








Amcam???? Ada iras ke???

X kisah la Izzul iras siapa kan?
Janji anak sy tetap handsome....huhuhuhuuuu
So, itu la dia cerita yg menariknya. :P


Nota : Bukan perasan ye....just nk share je.



Nukilan,

Azam oh Azam

Yuhuuuu semua....
Today is friday....sekejap je masa berlalu kan?
Next month dah masuk tahun baru...2012.
Aduhaiiiii cepat betul masa ni berlalu....Azam tahun ni korang dah capai ke?
Me???
Ada dah ada yg belum lagi....huhuhuhuhuuu

Azam Fa tahun ni ....

Yg dah tercapai....

  • X preggie (Tercapai. Tanpa sebarang alat bantuan)
  • Berat badan turun (Tercapai tapi cuma 2 kg je)
  • Hidup berdikari bersama suami & anak (Tercapai tapi Fa menyewa dulu ye)
  • Berjaya mengurangkan ONLINE SHOPPING....weeeehooooooo. Finally!
Yg x sempat capai....
  • Beli Rumah Sendiri (rumah sgtlah mahal skrg ni)
  • Bisnes....masih 'HANG' sbb beberapa hal. Haaaihhhhhh
  • Senaman ( masih mengelat, so badan x brp nk fit skrg ni.)


So, utk tahun hadapan.....ada beberapa la. Fa kongsi beberapa je dulu

  • Online Bisnes......kene cuba ON kan. (Hubby dah pasang INIFI di rumah, so nk x nak WAJIB buat)
  • Extra Money....
  • Senaman (Nk fit balik tubuh badan ini. Supaya x cepat mengah...huhuhuhu)
Itu beberapa azam baru 2012. Ada lg tapi Fa kongsi yg itu je lah dulu....
So, korang dah ada azam baru ke? X salah kita berazam...tapi kalau x leh capai jgn lah sedih² smpai stress, Be cool. Boleh try tahun akan dtg ye....

Oklah tu ye.....
Nanti sambung cerita...Ohhh ya ada cerita menarik lepas ni...
Kalau nk tahu better TUNGGGUUUUUUU.....

okbai...



Nukilan,

Unifi

Hi fellas..
Just a short entry k...
Hari dah larut mlm ni...nk cite pnjang  mata tersgtlah mengantuk.
Just nk bgtahu di rumah saya sudah ada UNIFI....weeehhhhoooooooo.
Thank's my dear.

Paling suka sbb internet sungguh PANTAS....huhuhu
So sape2 dtg rumah ada wifi ye. Kalau nk guna sila minta passwood & bayar...
Huhuhuuuu...gurau je.
Nti fa cerita kelebihan UNIFI ni ye...
Mata ngantuk & badan sgtla penat...Nk rest sbb esok nk bangun awal utk pack & mengemas baju....Lepas keje esok kami nk balik Seremban.
Huhuhuuu...sy suka sy suka.


Klah, nti sambung ye. Nk tidur dulu
Nite semua.....




29 November, 2011

Kolestrol

Hi fellas,
Ok, ni Fa nk kongsi sikit ttg KOLESTROL dlm badan.....
Every year my company akan buat medical check up for every staff...
X pernah x buat la....so every year jugaklah keputusan kolestrol fa akan berada di paras² atas hidung org ckp
Kira sipi² la.....Mcm last year yg lain² semua normal tapi tang kolestrol tu yg selalu x memuaskan hati Fa...
So tahun ni Fa dah nekad utk turunkan kadar kolestrol dlm badan fa seminimum yg mungkin....Byk cara sebenarnya nk kurangkan kolestrol ni termasuklah
  1. Perlu menjaga pemakanan sehari-hari. Elakkan makanan yg mempunyai kolestrol yg tinggi
  2. Ambil pil anti kolestrol. Boleh dapatkan di farmasi berdekatan. (Fa x suka amalkan makan² ubat ni)
  3. Minum susu yg mengandungi sterol. Fungsinya adalah mengawal kolestrol dlm badan kita, contohnya Susu Nesvita Omega Plus.
  4. Lebihkan senaman sehari-hari
  5. Dan banyak lagi lah...boleh google sendiri kat internet
So, last week fa dah beli susu nesvita omega plus tu....beli yg small pack.
Sbbnya, Fa nk try dulu rasa....Fa seorg yg bukan pengemar susu tepung ni.
Sejak umur 7 tahun, Fa da x minum susu. X tahulah kenapa sehingga lah skrg ni. Tapi susu pekat manis fa suka...huhuhuhuhuu. Sbb x berbau susunya.
Waktu preggie dulu, Fa paksa diri minum susu ANMUM perisa coklat just for my pregnancy....
Fa amik perisa coklat sbb baunya x kuat.
Hingga kandungan 7 month, nurse suruh berhenti minum susu anmum sbb berat badan asyik naik jer....huhuhuhuhuhu.


So, skrg ni rasa macam menyesal x minum susu....
Maklumlah bila umur makin meningkat ni, mcm² kita dapat rasa....
Asyik sakit² & lenguh² badan.....
So, bermula pagi tadi bersamaan 29hb November 2011, Fa telah pasang niat utk minum susu demi kesihatan tubuh badan Fa.....huhuhuhuhuhuhu (cewah bukan main lagi)
Harapan tu sgt tinggi yer....Tapi kali ni Fa dah nekad.
Sehari fa akan minum 2x iaitu belah pagi & sebelum tidur. (Pls make sure sebelum tidur mestilah 2 jam sebelum tidur ye)
Nasib baiklah susu nesvita omega plus ni x berbau tau.....Then x manis & x lemak berkrim.
Bila minum mmg x rasa muak....Syabas Effa MG kerana berjaya memaksa diri sendiri minum susu...huuhuhuu
So, lepas ni Fa akan pantau kadar kolestrol dlm badan Fa....Selain tu susu ni tinggi kalsiumnya....Good². Semuanya ada kan.....

SUSU NESVITA OMEGA PLUS.....Keluaran Nestle

Susu Nesvita Omega Plus ni mmg bayak kelebihan....
Meh sini Fa kongsi sama² ye kebaikan susu ni.....


  • Susu ini mengandungi sterol dari tumbuhan yang membantu mengurangkan kolesterol. Apa itu sterol? Sterol tumbuhan ialah molekul organik yang terdapat dalam tumbuhan yang telah terbukti secara klinikal boleh menghalang kolestrol dari diserap ke dalam darah.
  • Susu ini tinggi dengan kalsium yang sememangnya kita tahu bagus untuk tulang
  • Susu ini mengandungi 60% kurang lemak berbanding susu penuh krim. Sesuai untuk diet
  • Susu ini mengandungi Omega 3 dan Omega 6, iaitu sejenis asid lemak yang kita perlukan, tetapi tidak dihasilkan oleh badan dan harus diambil daripada makanan harian. Sumber baik Omega 3 dan 6 ialah minyak jagung dan minyak biji sesawi.
  • Susu ini boleh membantu mengekalkan tahap karotenoid kepada orang-orang yang mengamalkan diet buah-buahan dan sayur-sayuran. Apa itu karotenoid? Karotenoid itu ialah sejenis pigmen yang selalunya terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna dari warna kuning hingga merah (seperti lobak, tomato, betik). Karotenoid membantu membekalkan vitamin A, antioksidan, dan juga meningkatkan fungsi sistem imun badan kita. Malah membantu sistem pembiakan kita agar berfungsi dengan lebih baik!

So, ape tggu lg....mari kita minum susu utk kesihatan keseluruhan tubuh badan.....
Weeeehooooo caiyok Effa MG


Nukilan,

Izzul Islam Sleepy

Hi all,
Just nk upload video Izzul Islam yg tgh lalok....sleepy sbb dah makan ubat batuk & selsema....
Masa ni on the way balik Seremban....

video



Nukilan,

Simple Dinner...

Last saturday, fa hanya 1/2 day je berkeje.
Sbbnya adalah ANAK SAYA X SIHAT. So, my hubby suruh balik jaga Izzul.
Jam 1.00 ptg fa balik rumah layan Izzul ngan cite upi ipin dia dulu...
Bila dia tidur je, bermulalah operasi ibunya.....
Membasuh pakaian & memasak dahulu....Dinner malam tu sgt simple.

  1. Sambal Tumis Ikan Bilis + Petai
  2. Cendawan + Tomato Goreng
  3. Sambal kicap


Lepas selesai memasak, fa menyapu & mop lantai.....
Kat rumah tu, hari² wajib menyapu sbb habuk.....X tahulah mane dtgnya. Nk kata fa bukak tingkap...
Mmg lah x der sbb fa hanya kat umah belah malam jer....
Tapi habuk ttp ada....so, kalau sehari x menyapu confirmlah lantai kesat je....
Fa ni rimas kalau lantai tu kesat & berhabuk....
Satu lg anak fa ni sensetif ngan habuk...Hidung dia cepat berair.
Mop lantai wajib setiap seminggu 3x. Kalau x geli geleman fa nk pijak lantai....
Bilik air fa akan cuci every weekend....
Ehhhhh ape yg fa menlalut ni....title cite ttg dinner tetiba masuk bab kebersihan plak....
Aduhhaiiiiii.....

Oklah, so malam tu kami dinner makan nasi selepas 2 mggu fa x masak nasi....huhuhuuuuu
(Kata suami tgh diet kan...so mmg periuk nasi tu bertapa je lah)

Sambal Tumis Ikan Bilis + Petai

Cendawan + Tomato Goreng

So, itulah dinner kami yg sgt simple....
Lepas makan my hubby layan kartun INAZUMI & fa plak baca majalah mingguan wanita....
Then terlelap....hihihihiiii



Nukilan,

Staff Gathering

Hi readers....
So sorry ye....Fa ni asyik duduk updated blog yg minggu lepas punya je.
Sbb utama ialah KEMALASAN walaupun hubby dah pasang INIFI di rumah, tapi saya ttp kemalasan bila di rumah. Ohhhh ya internet thru unifi mmg sgt laju....syok tau kalau tgk video di YOU TUBE.
X yah tggu lama² for buffering...huhuhuhuhuuu

Ok², ni just nk upload gambar ² masa staff gathering di Restoran Tupai², Shah Alam last tuesday.
Kami makan steamboat....Dah la hari hujan. Mmg lah sedap kan....
Thank's to management sbb sudi belanja kami semua makan....
Then malam tu ada buat cutting cake for staff yg lahir on month of Oct & Nov.
Termasuklah my hubby ye....lepas dah kekenyangan saat ditunggu² oleh staff.
Pemberian Insentif utk mereka yg dah confirm......Rezeki hujung bulan...huhuhuhuuu
Lepas la Fa beli pampers Izzul 2 pack & susu izzul islam.....alhamdulillah!



So, kami bersurai hampir jam 10 malam.
Fa & hubby terus ke rumah my mil utk jemput my son, Izzul Islam....
Ingatkan Izzul dah tidur, rupa-rupanya tgh menyusu sambil tgk TV.
Then, terus balik rumah.....malam tu fa sempat lg lipat kain baju, cuci kain 2 round lg, menyapu & mop lantai. Bapak rajin malam tu..hihihiiii
Fa tidur hampir 2 pagi...Anak & suami mmg dah lena dari tadi.
Oklah, itu jer utk kali ni...
See ya!!!



Nukilan,

Mee Bandung Muar

Hi semua...
Just nk updated ttg cerita² last week...
X sempat update sbb anak sy x sihat, so ibu dia jadi kemalasan jugak lah...

Last thursday, my hubby teringin nk makan mee bandung ketam...
So, Fa temankan hubby menapau mee bandung yg dia inginkan....
Pelik plak, tetiba teringin nk makan mee bandung malam² ni...
Selalunya cari nasi....hurmmmm so fa just follow je.

Kami tapau mee bandung muar di Medan Selera PJ State.
Kedai dia berhadapan Balai Polis Petaling Jaya kat PJ State....
Mee bandung muar kat situ mmg sedap...kuah dia pekat & mee dia x rasa kapur.
X tahulah, bagi Fa mmg sedap....
Asam Pedas dia pun sedap jugak...Kalau belah tengahari kedai dia manjang penuh je sbb org lunch makan asam pedas...ada mcm² ikan. Just order je...

  1. Asam pedas ikan pari
  2. Asam pedas ikan tenggiri
  3. Asam pedas ikan kembong
Harga bergantung pada jenis ikan yg diambil....x lah mahal sgt. Selalunya set asam pedas akan dihidangkan dengan Nasi putih + Telur Dadar + Daun Salad....
Untuk mereka yg order Mee Bandung Muar plak. Just order sbb dia ada

  1. Mee Bandung biasa (hanya letak daging)
  2. Mee Bandung Udang biasa
  3. Mee Bandung Udang Galah
  4. Mee Bandung Ketam
Mee ni pun sama...harga ikut jenis yg diminta. Fa selalunya amik Mee Bandung Biasa jer....
Kalau teringin nk makan udang or ketam, baru order.
So, last week hubby order mee bandung ketam. Fa plak order as usual. Biasa punya.....
So malam tu dinner kami MEE BANDUNG MUAR KETAM & BIASA.... :)

Mee Bandung Muar Biasa....sedapppp. Kuahnya pekat

Ni hubby punya kuah mee bandung ketamnya.....


So, malam tu mmg kami kekenyangan.......
Tq darling sbb sudi belanja makan malam....hihihihihiiii


Nukilan,